Sauleda lansează Green, primul material textil care curată si purifică aerul prin fotocataliză

Prin acțiunea soarelui, particule toxice în suspensie pot fi eliminate, cum ar fi praful, fumul, mucegaiul sau dioxidul de azot, unul dintre cele mai nocive gaze din atmosferă.

Se estimează că 4 m² din acest tip de țesătură îndepărteaza emanatii toxice echivalente cu cele produse de o mașina care a circulat un an întreg.

Sauleda și Pureti, partenerul tehnologic al NASA, au lansat Green®, primul material textil pentru protectie solar ecologic de pe piață. Această tehnologie își propune să creeze un impact pozitiv asupra mediului, prin purificarea și curățarea aerului, pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor.

Țesăturile cu finisaj Green® sunt pulverizate cu un preparat mineral pe bază de dioxid de titan (TiO2), capabil să îndepărteze murdăria și particulele toxice în suspensie prin utilizarea luminii solare. Acest proces este cunoscut sub numele de fotocataliză. La fel ca fotosinteza, datorită luminii solare, este capabilă să elimine CO2 pentru a genera materie organică. Fotocataliza elimină poluanții obișnuiți în atmosferă, cum ar fi SOx, COV sau NOx, printr-un proces de oxidare activat de lumina soarelui. Țesăturile dezvoltate de Sauleda, în colaborare cu Pureti, desfășoară acest proces fotocatalitic continuu, purificând aerul, eliminând mirosurile și rămânând mai curate avand nevoie de jumătate din întreținerea unei țesături normale.

1. Green este o tesatura acoperita cu nanoparticule de dioxid de titaniu(TIO2).
2. Cand razele soarelui ating suprafata materialului textil GREEN, se declansaza un proces chimic care transforma oxigenul si vaporii de apa
din atmosfera in agenti de curatare OH si O2.
3. OH transforma murdaria organica si elementele organice volatile in minerale si gaze, redevenind H2O.
4. O2 transforma oxidul de nitrogen(NoX), unul dintre cele mai daunatoare gaze prezente in atmosfera, in nitrat, relativ nedaunator.
5. Acest proces se repeta de milioane de ori curatand suprafata materialului si aerul cu care intra in contact la mai putin de 55% in testele de laborator.
(Fraunhofer Institute of Surface Engineering. Germany)
6. Green reduce mucegaiul cu 60% si are un efect de autocuratare de 70%.
Datele indicate pot varia in functie de conditiile mediului.

Cum funcționează procesul de fotocataliză pe țesăturile Green®?

Procesul începe atunci când razele UVA lovesc țesătura Green®, care conțin preparate minerale pe bază de dioxid de titan. În acest moment, un proces chimic începe în țesătură care transformă oxigenul și vaporii de apă prezenți în mediu în agenți de curățare: Hidroxid (OH), un dezinfectant puternic și Superoxid (O2). OH transformă murdăria și compușii organici volatili, cum ar fi praful, fumul sau mucegaiul în minerale și gaze, care, la rândul lor, sunt transformate în vapori de apă.

O2 reduce Oxidul de Azot (NOx), unul dintre cele mai nocive gaze care există in atmosfera, transformându-l în săruri relativ inofensive. Razele solare sunt esențiale pentru a realiza procesul de fotocataliză, astfel încât Green®, este utilizat la proiecte cum ar fi copertinele, unde capacitatea de purificare a gazelor precum NOx este maximizată. Aceastea sunt produse în principal de motoarele cu combustie ale vehiculelor. În acest fel, este posibil să se calculeze că 4m² dintr-o țesătură Green® echivalează cu purificarea gazelor produse de o mașina într-un an întreg.

Sauleda și Pureti, parteneri dedicați mediului

Sauleda este agrementat ISO 9001, STANDARD 100 de OEKO-TEX® și REACH STANDARD care garantează că țesăturile dvs. sunt fabricate fără substanțe nocive, care ar putea fi un pericol pentru sănătate, piele și mediu. Mai mult, Pureti a câștigat proiectul iSCAPE al Uniunii Europene care are ca scop decontaminarea orașelor europene cu tehnologie fotocatalitică și este recunoscut de Horizon 2020 drept unul dintre cele zece proiecte care vor configura UE în următorii șaizeci de ani.

„Alianța strategică de lansare a acestui nou brevet ecologic global cu Pureti, cu care împărtășim aceleași valori și angajament față de mediu, este calea naturală a ambelor companii de a oferi un produs care să fie nu numai durabil, ci și benefic pentru sănătatea oamenilor ”, a declarat José Sauleda, președintele Sauleda SA.

Comercial / Tehnic
Tel (+40) 744 311 095
Email: office@sauleda.ro